10 mars 2011

Papegojor, Universum och Allting

En av min tonårstids största favoriter, Douglas Adams, är inte bara känd för att bara skriva udda rymdhistorier i Liftarens Guide till Galaxen-bokserien eller underliga deckargåtor med Dirk Gently...

Douglas hade en allvarligare sida också, även om han även där kunde visa sitt sinne för humor. I sin bok Last Chance to See, som i likhet med Guiden ursprungligen var ett radioprogram, berättar Douglas om hur han blev erbjuden att följa med på en resa till Madagaskar där en grupp skulle se om de kunde hitta den mycket sällsynta Aye-aye, en typ av Lemur på gränsen till utrotad.

Resan gick bra och blev starten på flera resor av liknande typ där Douglas, tillsammans med bland annat Zoologen Mark Carwardine, försöker hitta och dokumentera arter som står på gränsen till att utrotas. Som Komodon, Kakapon och Bergsgorillan.

Även om jag inte haft möjlighet att lyssna på radioprogrammet och upptäckte boken förhållandevis sent...var det en oerhört intressant läsning, underhållande och oerhört gripande. En bok värd att läsa!

Douglas höll också föreläsningar om de resorna som de gjorde, varav en dokumenterades av University of California och har gjorts tillgänglig online för alla som vill ta del av den.
Trots låg den låga inspelningskvalitén är det en video värd att se, där Douglas personligen berättar om sina resor, vad de upplevde och fantastiska fakta om djur som vi inte trodde var möjliga. Vem kunde tro att det fanns fågelarter som i så många generationer levt utan hot från rovdjur att de inte känner rädsla inför människor?

Inga kommentarer: