20 mars 2011

Brännande het spelmaskin

Jag har alltid gillat udda projekt...där någon får en idé som de bara måste genomföra, för att se om det går och om de kan... Sitter personen som pysslar med projektet också med extra kompetens så blir det oftast mycket intressant att ta del av..!

Ett sådant projekt jag åter stiftade bekantskap med nyligen är ett som cirkulerat på Internet och blivit något av en ikon: Nintoastern.

Amerikanaren Richard DaLuz, med intresse för elektronik och datorspel, hade som ett av sina privata projekt att bygga samman ett antal videospel; ett Atari 2600, ett Nintendo (NES), ett Sega Genesis och ett Super Nintendo (SNES) till en fungerande hybrid med kapaciteten att spela och växla mellan de olika systemen med enkla knapptryck. Slutprodukten kallade han för sin Super Genintari. med tillhörande video för att demonstrera att den faktiskt fungerade.

Efter att ha fått kommentarer att hybriden mer såg ut som en brödrost än ett videospel, bestämde sig DaLuz för att överbevisa sina kritiker...genom att helt enkelt bygga en brödrost som kunde spela videospel...men dessvärre förlorar förmågan att rosta bröd.
Slutresultatet blev den omtalade Nintoastern, till vilken DaLuz också lade upp en video för att demonstrera.


Därefter följde ett liknande projekt där en Super Nintoaster byggdes av en SNES, också med tillhörande demonstrationsvideo.

Numera har Richard Daluz också producerat en detaljeradvideo som förklarar hur arbetet gått till med att omvandla en vanlig brödrost till ett fungerade NES. Även om tonen är den av en instruktionsvideo med komiska övertoner, är det tydligt att processen är genomförbar.
Det rekommenderas att den som provar på INTE är novis på att bygga eller justera elektronik.

Som en fullständigt inkompetent person med en lödkolv så skulle det inte falla mig in att försöka bygga en själv, även om jag ser det som en spännande idé och ett intressant experiment att kunna bygga om eller modifiera elektronik.

Kul att notera är att den Nintoaster som byggs i instruktionsvideon numera finns att se hemma hos James Rolfe (Angry Videogame Nerd) och har synts i senare recensioner.

Inga kommentarer: