30 januari 2011

Modern Sherlock Holmes

Jag satt och tittade på den nytolkning som gjorts av den mycket populäre deckarikonen Sherlock Holmes. Både jag och Anna har ett tag sett reklamen för den på tv och har väntat med stort intresse på att få se om den skulle leva upp till de stora förväntningarna.

Och som de flesta brittiska produktionerna så levde den upp till förväntningarna med gott mått.

Istället för att behålla Sherlock Holmes och Dr Watson i sin klassiska tidsålder, har de istället placerats i dagens London. Inte genom, vilket gjorts tidigare med mycket svagt resultat, tidsresor eller liknande...tack och lov.

Watson är hemma efter att ha varit militärläkare i kriget i Afganistan och har kommit hem med en skottskada, på grund av vilken han nu behöver käpp för gå. Efter allt han upplevt lever han nu en en grå och smärtsam tillvaro, samtidigt som han tvingas hitta någon att dela lägenhet med. Av en slump kommer han i kontakt med Sherlock, genom en gemensam bekantskap, i vilkens knivskarpa och logiska värld fascinerar Watson till den grad att han inte kan låta bli att svepas med i de mordfall Sherlock just håller på att undersöka.

Avsnittet kändes helt rätt, den klassiska Sherlock finns i Benedict Cumberbatchs tolkning, samtidigt som han känns moderniserad på ett sätt som känns relevant och korrekt. Martin Freemans rolltolkning av Dr Watson är också utmärkt och lovande...

Jag ser fram emot nästa söndag och nästa avsnitt i serien...

Inga kommentarer: