17 januari 2011

Ovärdelig rekommendation

Jag hörde idag tidernas bästa råd som någon läkare någonsin uttalat!

En god vän, som bett att inte bli omnämnd med namn i utbyte mot historien, hade under ett par dagar känt av en del besvär. Inte till den grad att han hade fruktansvärda smärtor, men känningarna av besväret var tillräckligt för att han ändå skulle oroa sig för sin fortsatta hälsa. De träffar han hade fått när han sökte via Google hade varit allt annat än lugnande.

För att vara ärlig har han starka drag av hypokondri, något han är fullt villig att erkänna själv, och han har därför en tendens att demonstrativt inte gå till doktorn förrän saker börjar bli gröna eller en vanlig värktablett inte längre har någon effekt...vilket gör honom till en fantastisk hybrid av hypokondriker och någon som vägrar åka till sjukhus. Det sistnämnda kan jag sympatisera med, eftersom mitt senaste besök på en Vårdmottagning var allt annat än trevligt.

När jag idag stötte på honom hade han en hel del att berätta. Han hade efter flera dagars vandrande mellan oro och beslutsamhet ändå valt att beställa en tid för att bli undersökt. Hypokondrin hade vunnit den inre striden och det var dags att kolla på allvar.

När han kom in till läkare hade han tvingats inför den mycket skeptiska doktorn att berätta om sina besvär, peka och visa. Han blev mycket intimt undersökt och doktorn kunde konstatera att det inte fanns något bekymmer som inte skulle lösa sig själv om en dag eller två. Besöker var, kort sagt, helt onödigt.

Han hade då erkänt att han själv hade sökt runt på olika läkarsidor på sina "symptom" och rekommenderats att söka läkarvård så snart som möjligt, varpå den medelålders kvinnliga läkaren mycket trött och skarpt sa: Ge fan i det förbannade internet!

Så vad är sensmoralen av vad som hände? Att inte leka doktor och försöka ställa en diagnos själv med hjälp av Google.
Han själv var mycket lättad över beskedet och tyckte att det hade varit värt kostnaden för läkarbeskedet att få veta att han var frisk.
Hellre det än att betala för att få dåliga nyheter, sa han och det ligger något i det. Åtminstone om det inte är allt för dyrt, menade jag. Goda råd är ju oftast dyra...sägs det i alla fall.

Inga kommentarer: