9 december 2010

Tony Cronstam på Mazettihuset

Jag hade den stora turen att få ett meddelande skickat till mig från Tony Cronstam, tecknaren av den mycket populära Elvis-serien, där han berättade att han skulle dyka upp på Mazettihuset där Serieskolan numera håller till. Han skulle hålla ett litet improviserat föredrag om sitt och Maria Cronstams arbete med serien.

När man får ett meddelande på det sättet, inte kan man tacka nej då! Tvärt om så blev jag mycket förväntansfull...


Så ikväll klockan 18 satt jag bänkad i lokalen och fick ta del av Tonys tankar och funderingar. Det första som märks när Tony berättar om sitt arbete är den passion som finns. Inte bara för hans eget arbete utan för serien som konst och berättarmedium.

Han berättade kort om sitt arbete med Bamse och hur det slutligen gav honom lusten att skapa något eget som med tiden skulle utvecklas till den serie som existerar idag.


Han berättade att den svåraste frågan han fått svara på var när exakt Elvis, som karaktär, föddes. Tydligen hade han funderat mycket över detta och förklarade att Elvis faktiskt kom till drygt 100 strippar in i serien. Det var då de valde att sluta försöka göra komiska slapstick-historier och istället hitta inspirationen från sina egna liv. Något som var mycket intressant att ta del av.

Det spontantecknades, visades strippar, Tony läste högt och berättade anekdoter om historierna de olika stripparna var baserade på. Det pratades också om arbetsuppläggning, historiestruktur och värdefulla tips, med pauser för frågor och pepparkakor.


För er som inte kunde komma eller kände till kvällens föredrag, Tony meddelade att han mer än gärna skulle organisera en liknande kväll igen. Det är, menar han, ett sätt för honom att komma ut och prata med de som läser hans och Marias arbete. Och med tanke på hur mycket Tony bjuder på sig själv under tiden, så är det väl värt ett besök. För de som är intresserade är det en uppmaning att hålla ögonen på Elvis hemsida eller Facebook-sida för information om kommande kvällar i framtiden...

Själv tyckte jag det var en mycket givande och väl spenderad kväll!

Inga kommentarer: