12 september 2010

Skördefest

Hur spenderas en vecka med mycket jobb och slit?
Med en riktigt avkopplande, trevlig och härlig skördefest!

Även om skörd är en överdrift..men det kräver en kort förklaring.

Under våren valde mina föräldrar, USA-inspirerade som de är, att prova på att odla majs. Både för att de tyckte det kunde vara kul, men också för att se ifall det faktiskt bildades kolvar.

Under gårdagen hade vi därför en liten fest för att fira att plantorna både växt och mått bra, även om det bara var en ursäkt för att ses och ha trevligt. Men det var ändå spännande att öppna de utväxter där majskolvarna bildas. För en stadskille var det både imponerande och förvånande att se hur många skyddande lager av hårda blad det fanns runt kolven. Men det är logiskt när man funderar på saken, väder och vind är inte hänsynsfulla.


Även om de flesta kolvarna var underutvecklade och långt från ätbara, hade en mycket stor och präktig majskolv växt fram. Jämfört med en från mataffären så var de man köper väldigt taniga (som syns på bilden). Den var också väldigt god, även om den behövde lite mer tid i kokande vatten. Men en kolv var inte mycket för fem personer att dela på till förrätt, så några inköpta behövdes...

Efter det lyckade testet planeras det för ett nytt försök nästa vår. Den här gången mer seriöst med gödsel, växtnäring och mer skötsel. Pappa uttryckte det så träffande; det är ingen idé att lägga ner så mycket möda om det inte leder till något, men nu när vi vet att det fungerar så ska det bli roligt att försöka igen.

Själv är jag nöjd med de växter vi har på uteplatsen och i lägenheten, men det är mest för att Anna tar hand om dem. Själv har jag bara gröna fingrar när jag målat med grön färg.

Inga kommentarer: