8 maj 2010

Iron Man 2

Marvelhjältar på bio är en trend vi sett mycket av och kommer få se ännu mer av i framtiden... Captain America och Thor är två av de som är på väg och en ny version av Spider-man är tydligen också i startgroparna.

Jag ska erkänna att jag inte läst särskilt mycket med och om Captain America och Thor, men jag vet en del om dem och det är med mycket blandade känslor jag tänker på filmatiseringar. Kanske är det just för att jag inte läste dem som barn eller tonåring som gör att intresset är svalt...vi får helt enkelt se. Mot alla odds kan de bli riktigt bra...även om chansen är liten...

Iron Man är inte heller en av de figurer jag läste aktivt som barn, men jag hade åtminstone läst något enstaka och gillat det. Det sköna med den här hjälten är att, i likhet med Batman, så är det inga övernaturliga fenomen inblandade. Det är istället en oerhörd intelligens som framställer utrustning med otrolig kapacitet som används för att göra gott.
Även om jag gillar det fantastiska och magiska, kan jag inte låta bli att känna en extra uppskattning för någon som får en idé och lyckas genomföra den.

Tony Stark, mannen bakom masken, har erkänt för världen att det är han som är Iron Man och har som ambition att njuta av uppmärksamheten det ger. Dessvärre arbetar flera mot honom, inte minst den Amerikanska Senaten som kräver att Tony ska överlämna Iron Man-tekniken till dem som representanter för folket. Tony vägrar och avslöjar att flera, bland annat Senatens vapenexpert Justin Hammer, försöker plagiera tekniken. Men trots att Tony lyckas hålla tekniken för sig själv, blir det uppenbart att kraftkällan han byggt för att driva dräkten och hålla honom vid liv, förgiftar honom.

Kraftkällan, nyckeln till Tonys framgång, visar sig inte vara omöjlig för andra att reproducera. Tonys far, som skapade ursprunget till kraftkällan, gjorde framsteget tillsammans med en Rysk forskare som han lät deportera. Forskarens son, Ivan Vanko, bestämmer sig för att använda Tonys egen teknik mot honom för att hämnas allt Vanko-familjen utsatts för. Även om Ivans försök är misslyckat, finns andra som vill ta del av hans kunskap för att krossa Tony.


Iron Man 2 är en bra actionfilm med högt tempo och en jämn kvalité på specialeffekterna. Manuset är inte ett mästerverk, men håller jämna steg med föregångaren och är därför en värdig uppföljare. Även om Tony Stark, spelad av Robert Downey Jr., är en excentrisk och egocentrisk karaktär, finns något hos honom som gör att tittaren sympatiserar med honom. Att han långsamt bryter samman och lever ett ännu destruktivare liv nu än tidigare, är en tydlig del av att han är medveten om att han redan håller på att dö och att det därför inte spelar någon roll längre. Men så snart ett alternativ uppdagas lägger han ner all sin uppmärksamhet till att både rädda sig själv och att se till att de som missbrukar hans teknik stoppas.

Skådespelarprestationerna är allmänt bra igenom hela filmen, med undantag för James Rhodes, spelad av Don Cheadle, som ska föreställa Tonys vän och huvudsakliga kontakt med militären. Även om han får ta hand om mycket av de problemen som Tony orsakar, skall han fortfarande föreställa en vän. Att han slutligen därför har en närstrid med Tony och sedan stjäl en av dräkterna känns fel i förhållande till deras relation i den första filmen. Detta är såklart för att en bra grund ska läggas för att James kan bli Iron Mans kollega War Machine, men konflikten känns ansträngd och bara där för att driva en del av historien vidare.

Om inget annat kan sägas, så är det en bra popcorn-film. Gillar du action och högt tempo så är det en film för dig. Är du en som föredrar tyngre manus och fler sociala bekymmer som skall lösas, så är detta helt fel film. Detta är något för de med barnasinnet och äventyrslustan kvar.

Inga kommentarer: