12 augusti 2010

Äkta skräppost

Alla som har e-post får Spam, eller så kallad skräppost, till sina inboxar. Det händer titt som tätt och är oftast ofarligt, så länge man inte laddar ner suspekta filer som kan finnas bifogade. I och med att det händer alla titt som tätt, så är det inget iögonfallande.
Åtminstone inte förrän det dyker upp i verkligheten.

Okej, skräppost i brevlådan är inget nytt...i regel är det erbjudanden om att köpa saker man egentligen inte vill ha för priser som alltid kommer att vara dyrare än de anger i broschyren eller flygbladet...såvida man inte med mikroskop tar en titt på det finstilta. Många utav sådana utskick är dessutom direktriktade till en person i hushållet och även om det kan kännas obehagligt så vet man att man inte är betalningsskyldig till något...om man inte är dum nog att skicka in en svarsblankett...men sån dumhet har ingen bot.

Idag kom det ett brev som går bortom vanlig skräppost och hamnar i klass med de vanliga digitala du stöter på då och då. Att din e-postadress hamnat i ett register kan du leva med, men när samma typ av post dyker upp hemma i brevlådan går det minst sagt kalla kårar över ryggen.
Åtminstone på mig.

Jag är inte den att säga att något sådant skulle kunna hända, men det finns några subtila punkter som gör mig, minst sagt, en aning suspekt.

Brevet kommer från en advokat i Madrid, angående ett ärende i USA och är postat i Italien...
(Klicka för att se full storlek
)




Delar av texten är i ett annat typsnitt och antyder att de lagts till senare...som namnet på min påstådda släkting, summan det är tal om och de telefonnummer man ska ringa. Att logo och sidhuvud dessutom är suddiga och pixliga...är inget bra tecken heller... Och att mannen verkar vara i tre länder samtidigt är nästan imponerande.

Men man får ju säga att mannen i fråga har ett gott hjärta...20% skulle ju trots allt doneras till välgörenhet... Dessutom får vi inte glömma att han faktiskt spenderade nästan en Euro för att skicka det här till mig...det är fint att godheten fortfarande lever...
Och ja, jag är ironisk!

2 kommentarer:

Ted Stridh sa...

Jag är alltid skeptisk mot bolag som använder gratis mejladresser också. Köpte en syltburk förra veckan, med en hotmail-adress. Ser så där ut.

Ted Stridh sa...

De förutspådde Telia-haveriet och ville vara säkra på att du mottog deras budskap, helt enkelt. :)