12 juli 2009

Ice Age 3(D)

Anna kom med önskemålet att vi skulle gå på bio idag. Jag var inte sen att instämma och vilken film var vi rörande ense om. Vi har båda gillat Ice Age sen den första filmen kom.

Saken var klar, det var Ice Age 3 som vi skulle gå och se. Men eftersom jag hört en hel del positivt om den nya 3D-tekniken och de nya 3D-glasögonen, föreslog jag att vi skulle prova den också. Dyrare var det, men om man inte provar kan man inte veta om den nya tekniken är bra... Plus att det gav oss en ursäkt att gå till Entré, det nya varuhuset som inhyser stans enda biograf med 3D.

Så vad handlar Ice Age 3 om?

Mammutarna Ellie och Manny väntar tillökning och ser fram emot det lugna familjelivet. Sid, sengångaren, vill så gärna vara en aktiv del i Ellie och Mannys familjeliv, men eftersom Manny inte tycker Sid är passande som varken barnvakt eller förälder ger sig Sid av för att sura. Han hittar då tre ägg som han väljer att adoptera.

Genom en serie omständigheter försvinner Sid ner i en underjordisk värld där dinosaurierna fortfarande existerar. Resten av gruppen måste därför ge sig av ner för att hitta honom. Till sin hjälp har de vesslan Buck, vildmarksexpert.


Det var länge sedan vi skrattade så mycket och så ofta. Av naturliga skäl är man alltid orolig vid uppföljare, eftersom risken är stor att mycket av charmen skall ha försvunnit och inget nytt och originellt finns. Men Ice Age 3 var verkligen värd att se. Allt som gjorde de andra filmerna bra finns kvar, tillsammans med att mycket nytt och passande har lagts till så att det blir en naturlig utveckling av historien från de tidigare filmerna.

Hur var då 3D-tekniken? Direkt när vi kom in i lokalen fanns en liten hemmagjord skylt vid glasögonen där det stod 3D filmen ses bäst med 3D-glasögon...som, när filmen startade, kändes ganska onödig. Du kunde inte se filmen utan glasögonen helt enkelt, den var mycket suddig. Av naturliga skäl, för med glasögonen på blev allt kristallklart och faktiskt mycket imponerande!

Min senaste 3D-erfarenhet med glasögon var de gamla med en röd och en grön lins som man skulle titta på bilder i en tidning med...som jag tyckte var grötig och huvudvärksframkallande. Mellan den upplevelsen och denna nya kändes tekniken ha rest ljusår framåt. Med undantag från för hastiga rörelser i filmen, som kändes lite flimrande i bilden, var upplevelsen kanon och mycket givande.

Den enda stora nackdelen är den oerhört fula designen AV glasögonen...som ser ut att vara hämtade från den mörkaste glasögonperioden under 80-talet. Hela salongen såg ut att vara kopior av Roy Orbison eller Göran Persson...


Men står du ut att se lite fånig ut en stund (som vi gör här), har ett par kronor extra...prova att se en film med den nya tekniken. Det är faktiskt en intressant och spännande upplevelse. Man kan bara undra vart den här utvecklingen kommer att leda..?

4 kommentarer:

Anna the mighty pirate sa...

Såååå najsa vi ser ut :P

Skolkatalogen sa...

Kul att det blev succé. Ikväll har jag även sett den på svenska och konstaterade lycklig att den fungerade även där. Bra översättning av skämten och bra röster (både gamla ensemblen plus nya roller). Tyvärr hörs inte alltid lika tydligt vad de svenska rösterna säger. I den engelska versionen uppfattade man varje ord, så lite synd där.

Danny Ahrling sa...

Jag har bara sett den engelska versionen i nuläget, men det låter som det vanliga felet med svensk dubbning...det är inte röstskådespelarna (även om för få gör för många röster)som är orsaken utan just ljudstudion.
Kul att du gillade den i övrigt,
bägge gångerna :-)

Anna Vähäkari sa...

Härlig bild på er! =)=) Ni är så vackra tillsammans! <3