30 maj 2009

En ny natt i museet

Det var dags att kryssa av nästa titel på min och Annas bio-lista för sommaren. Den här gången var det Natt på Museet 2 som vi gav oss av för att se och det var en hel del skratt under kvällens lopp.

För den som inte sett föregångaren så handlar allt kring nattvakten Larry som fått jobb på ett Museum i New York där det visar sig att samtliga föremål får liv när solen gått ner och lever rövare i lokalerna under nätterna. Något Larry måste ta hand om... Om du missat denna roliga film, rekommenderas att du söker upp närmaste butik med hyrfilmer.

I uppföljaren har Larry startat ett företag som tillverkar och säljer produkter som skulle kunna vara hämtade från Tv-shop (billiga, plastiga och egentligen onödiga). Trots stor framgång är han inte helt tillfreds med sin nya tillvaro. För att råda bot på det besöker han sitt gamla museum då och då för att träffa sina gamla vänner. Men det visar sig nu att museet ska moderniseras och samtliga föremål ska packas ihop och skickas till Smithsonian, bl.a ett jättelikt arkiv i Washington för museeföremål.

Eftersom den magiska tavlan som väcker föremålen till liv råkar följa med, väcks en ondskeful Farao till liv som planerar att använda tavlan för att skapa en armé. Några av föremålen lyckas kontakta Larry och ber honom om hjälp för att stoppa Faraons planer. Larry ger sig därför av till Washington för att ställa allt till rätta igen.

Som väntat blev det en hel del ordentliga skratt. Ben Stiller gör sin roll som nattvakt oerhört väl och levererar skämten med schvung. Med det sagt så kändes inte uppföljaren lika ny och spännande som sin föregångare. Trots de nya inslagen, exempelvis scenerna i galleriet med tavlorna, och en hel del bra repliker så kändes helheten förutsägbar. Mycket av resurserna hade lagts i rena effekter, som såg bra ut, men där mer skulle lagts på att göra uppföljaren mer spännande. Som den var nu, var den mest stressad och explosiv.

Med det sagt, så är det en mycket rolig och visuell matiné-film som roar både vuxna och barn.


2 kommentarer:

ConraDargo sa...

Jag har faktiskt inte sett den första filmen ännu, men har god lust att göra det. Den andra tänker jag däremot hoppa över efter att ha sett reklamen - stressig och explosiv var ordet.
Jag kände bara direkt: behövdes det verkligen en uppföljare?

Danny Ahrling sa...

Rent tekniskt är svaret NEJ det behövdes ingen uppföljare.

Det är en rolig film, men det känns tydligt när man ser den att allt bara gör upp på att göra något större än första gången...men utan originalitet...