15 maj 2009

Bullshit!-maraton

Under veckans lopp så har jag passat på att se ett antal inspelningar vi har av Penn & Teller: Bullshit! medan jag ändå legat sjuk.
För de som inte känner till Penn Jillette och Teller, så är de amerikanska illusionister och kända för sina uppträden i Las Vegas. Deras gimmick var, bland annat, att den långe och kraftige Penn var den som talade och Teller var den stumme assistenten.
2003 började Penn och Teller använda sina erfarenheter och kunskaper kring illusioner och bluffar för att lyfta fram och avslöja bluffar i det amerikanska samhället under programnamnet Penn & Teller: Bullshit! Givetvis med en redaktion i ryggen.


Det är otroligt så mycket som faktiskt händer utan att vi i allmänhet har en aning om det. Exempelvis att Body Mass Index (BMI) som används av staten och försäkringsbolagen för att avgöra hur bra eller dålig vår hälsa är (i förhållande till längd och vikt). Det visar sig dock att BMI skapades på 1800-talet av den Belgiska matematikern Adolphe Quetelet som skapade den för att jämföra kroppstatistik mellan sociala klasser. DÅ var den inte avsedd att vara en hälsoindikator och fungerade inte på Belgare på 1840-talet, lustigt att våra forskare av idag anser att det är ett lysande mått. Även fast den ofta ger normalviktiga stämpeln "kraftigt överviktiga".
Just detta är högaktuellt även här idag, eftersom Trygg Hansa nekat en kvinna sjukförsäkring med den rättframma anledningen att hon är för tjock. Uträknat med BMI...såklart.

Ett hett ämne Bullshit! lyfter fram är att Kreationisterna, de som tror på Skapelsen enligt Bibeln, kräver att deras tro skall läras ut sida vid sida med evolutionsteorin i Amerikanska skolor. Trots att det står i skolstadgan att religiösa åsikter inte har i utbildningen att göra. Deras argument är att skapelsen också är legitim vetenskap, något tyvärr flera skolor och orter valt att acceptera.
Att se religiösa ståndpunkter som vetenskap är oroväckande, eftersom religiös tro är orubblig vad som än inträffar, medan vetenskap måste uppdatera sig och applicera nya rön för att ge en så korrekt bild av verkligheten som möjligt.

Ett annat exempel är att PETA, djurrättsorganisationen, donerar eller sponsrar kända pyromaner och vandaliserare som erkänt sig förstöra forskningslokaler och liknande. Och trots att PETA högljutt protesterar mot avlivandet av djur, är de själva en av de organisationer som avlivar flest djur i USA...vilket är något motsägelsefullt.

Andra avsnitt innehåller bland annat att Moder Teresa inte var en så genomhelig dam som den allmänna bilden är, att Universitet och Högskolor inte är upplysande utan snarare fördummande, att politiska agendor är viktigare än naturen för många miljörörelser, att den eftertraktade kärnfamiljen i amerikansk kultur aldrig har funnits, att majoriteten av bantningsmetoder och kunskap kring fettma har skapats för att företag ska tjäna pengar även om de är helt fel, etc. etc.

Några av mina kollegor har kritiserat programmet för att de anser det vara för avsett att underhålla för att vara en legitim källa till kunskap. Men jag instämmer inte. Vad Penn och Teller gör är att lyfta fram organisationer, fenomen och annat du möter i din vardag som du orubbligt skall tro på eller hålla med icke ifrågasatt, för att visa att de inte är så oskyldiga eller ärliga som de framstår. Om Penn och Teller hjälper till att få någon att tänka efter och våga ifrågasätta något istället för att blint acceptera det, så har de åstadkommit en hel del.

För intresserade av Bullshit!, besök Showtimes hemsida.

Inga kommentarer: