9 augusti 2009

Bibelparodi

Trots att filmen Year One inte fanns med på min och Annas sommarlista, var den en given film att se så fort vi såg att den skulle komma. Av en slump fick vi en biosalong för oss själva, förvisso inte en enorm salong...men likväl bara vi i ett helt rum ensamma. Det är nog en av få gånger som jag vågar kommentera en film på bio utan att vara rädd för publikens vedergällning.

Vi tycker båda bra om Jack Black och de flesta av hans filmer, även om han har en tendens att spela ungefär samma roll i alla...en variant på sin rollfigur i Tenacious D.


Year One inleds med att jägaren Zed och hans kompis Oh bannlyses från sin primitiva stam för att Zed har trotsat byns enda regen, att inte äta av kunskapens träd. Eftersom Zed nu tror sig ha all kunskap värd att ha, ger han och Oh sig av för att upptäcka vilket stort öde Zed är ämnad för.
På vägen stöter de på Abel och Cain, Abraham och Isak för att slutligen hamna i Sodom och Gomorra...

Year One är gjord i samma anda som Monty Pythons film Life of Brian, den använder de klassiska bibelhistorierna och låter Zed och Oh vandra mellan de olika historierna som om de inträffade strax efter varandra. Till skillnad från Monty Python, är Year One högljuddare och vulgärare, men sällan utan en direkt anledning som har relevans för situationen.

Som exempelvis när Zed och Oh lämnar Abrahams lägerplats.
Var är vi påväg?
Till Sodom.
Sa inte Abraham att stan skulle förstöras av himmelsk eld?
Jo, men glöm inte att det är samma kille som vill skära av en bit av allas penisar för att han tror gud sagt det...

Slutresultatet är kanske inte lika välgjort eller välskrivet som Life of Brian, i frågan om Bibelparodier, men har trots det en charm och lockar till många skratt. Det bästa man som besökare kan göra när det gäller att besöka en film av den här humortypen är att släppa alla förväntningar och bara titta. Allt blir mycket roligare då...

En trailer som fångade mitt intresse var för en film kallad District-9, någon slags science fiction-film som jag inte ens visste var på väg...men verkade mycket intressant.

Inga kommentarer: