14 juni 2009

Studentfest och biodags

Helgen har varit minst sagt hektisk, med rivstart på fredagen. Min bror sambo Leunora tog studenten på fredagen efter att ha läst Omvårdnads programmet. Under flera veckor har vi förberett denna festlighet, men det enda vi inte kunde göra något åt var vädret. Det enda vi kunde göra var att be till en högre makt att det skulle bli vackert och soligt.
Alla de som var i Malmö-Lund regionen under fredagen vet att så inte var fallet.

Men trots ösregnet var humöret på topp och Leunora sjöng glatt med sina klasskamrater innan de störtade ut bland alla väntande föräldrar, traditionellt hållandes skyltarna med ofta pinsamma foton av studenterna. För att få blommor, kramar och posera för lite fotografier innan det var dags att ta en tur runt stan ombord ett lastbilsflak.


Efter turen var det presentöppning och smörgåstårta hemma i trädgården, under ett tälttak ska tilläggas. Och kvällen för den glade studenten och hennes vänner slutade med fest på en klubb i centrala Malmö.

Under lördagen hade jag avtalat med Andreas, författaren till Skaldehav, att ses på stan för att fika, snacka och senare se Terminator Salvation på Royal. Under dagen fick jag ett signerat exemplar av hans bok och ser nu fram emot att kunna sitta ner och läsa den, vilket jag hade kunnat göra tidigare men jag föredrar tryckt text framför text på skärmen. Iallafall när det gäller en tjock bok... Tack så mycket Andreas!

Filmen i sig handlar, för den som inte känner till den, om följande:

Domedagen som förutspåddes i de tidigare Terminator-filmerna har nu inträffat och kriget mot maskinerna pågår för fullt. John Connor ses av många överlevande som den ledare som ska driva människorna till vinst mot maskinerna, trots att de som driver motståndet mot maskinerna ser honom som ett hinder mer än en tillgång. Främst därför att han vägrar lyda order och har egna syften med sin kamp.

Människorna har nyligen fått tag på ett vapen som de hoppas kunna använda mot Skynet och på så vis vinna över maskinerna. Så förberedelserna inför den slutgiltiga kampen inleds. Men allt förändras när en okänd man kallad Marcus dyker upp. Han skall ha avrättats för mord 15 år tidigare...

Terminator Salvation visade sig vara en hyfsad actionfilm med en hel del bra scener. Dock ska erkännas att manuset kunde ha fått både en och två genomgångar till innan det filmades. Visst fångar de John Connor och hans stereotypska roll idealiskt, men det är det enda de faktiskt gör. Filmen går inte djupare in i vare sig Johns, motkaraktären Marcus eller någon av de andra karaktärernas känslor eller intryck. Karaktärerna över lag blir därför platta och enkla.

Trots det platta intrycket av karaktärerna och bristen på överraskningar, är det en välgjord och påkostad actionfilm som säkerligen får alla som älskar robotar, explosioner och militära operationer att darra av upphetsning.

2 kommentarer:

Ted Stridh sa...

Man ska inte läsa rubriker kl 03.00. Tyckte det stod "Studentfest och biogas" ... hrm.

Danny Ahrling sa...

Hoppla...ja det skulle inte vara en så trevlig kombination det inte... :-) Kan lova att det inte stod på barlistan, även om det skulle låtit kul; "Vad får det vara? Baileys, Whisky eller lite nervgas?"